Mensen voelen zich gezien en gewaardeerd

Zorghub biedt mensen in de bijstand een betaalde baan binnen zorgorganisaties. Ze voeren ondersteunende taken uit, zodat zorgprofessionals zich kunnen richten op de zorgtaken. “Mensen zijn het niet gewend dat iemand kijkt naar wat ze wél kunnen,” vertelt Maaike de Vette, jobcoach bij Zorghub.

Werken in het sociale domein heeft Maaike altijd getrokken. “Voorheen werkte ik in de jeugdhulp,” vertelt ze. “Een stressvolle baan die veel van me vroeg.” Sinds anderhalf jaar is ze jobcoach bij Zorghub. Ze ondersteunt mensen in de bijstand die graag in de zorg willen werken. “De achterliggende problematiek kan vergelijkbaar zijn als bij de mensen in de jeugdzorg: psychische problemen, autisme, schulden, een scheiding.”

Het grote verschil is dat mensen vrijwillig bij Zorghub aankloppen en gemotiveerd zijn om stappen te zetten in hun leven, geeft Maaike aan. “Ze willen graag werken, zijn blij met de kans die ze krijgen en hopen zo ook andere problemen aan te pakken. Dat zorgt ervoor dat ik met veel plezier mijn bed uit kom in de ochtend.”

Kijken naar de mogelijkheden
Vanzelf gaat het natuurlijk niet. “Tijdens het kennismakingsgesprek zie ik dat ze het vaak spannend vinden, over allerlei drempels heen moeten. Laatst zei iemand: ‘Ik spreek zo slecht Nederlands, ik weet het verschil niet tussen ‘want’ en ‘omdat’!’ Ik moest lachen en zei dat dat niet geeft, dat ik haar Nederlands juist heel goed vond. Mensen kunnen het lastig vinden om zo’n complimentje te ontvangen. Ze zijn het niet gewend dat iemand positief is, kijkt naar wat ze allemaal wél kunnen.”

Samen met haar cliënten kijkt Maaike wat er nodig is, zodat ze aan de slag kunnen bij een zorginstelling. “Ik probeer me in te leven in wat belangrijk is voor iemand. Ik heb een client uit Marokko die zich graag wil ontwikkelen. Vanuit haar geloof is het alleen niet vanzelfsprekend dat zij ook mannen wast. Ze had daar moeite mee. Dan ga je dat samen onderzoeken. Ik zei: ‘Ik denk dat jouw God het juist mooi vind als je zieke mensen helpt, ook als het mannen zijn.’ Dat hielp haar. Dat soort gesprekken met iemand voeren, vind ik heel mooi en interessant.”

Goede match
Na een voorbereidingsmaand waar mensen bijvoorbeeld een HACCP-training – over hygiëne in de keuken – en een assertiviteitstraining krijgen, worden ze gekoppeld aan een zorginstelling. Als ondersteuner doen ze een mix aan huishoudelijke taken en activiteiten met cliënten. “Het is heel belangrijk dat je een goede match maakt,” vertelt Maaike. “Een timide meisje moet je niet op een afdeling zetten met allemaal mondige vrouwen.” Zorginstellingen zijn heel blij met de extra handen, ziet ze. “De werkdruk is zo hoog, veel zorgverleners komen nauwelijks toe aan een wandelingetje of een spelletje met bewoners.

Regelmatig gaat Maaike langs om te kijken hoe het gaat op de werkvloer. “Vaak zie ik dan al een compleet ander persoon lopen, echt ongelofelijk. Ik herken iemand soms niet meer terug! Het doet ze zo goed om te werken, om gezien en gewaardeerd te worden. Ze lopen rechtop, haren netjes, en zijn allemaal dingen aan het regelen. Het doet meteen iets met hun zelfwaardering en zelfvertrouwen. En dan denk ik: ja, dat is waar ik het voor doe.”